Visie Recreatiepark Bovensluis

Locatie: Willemstad
Cliënt:
Recreatiepark Bovensluis
Jaar:
2018 – 2019
Programma:
+- 25 ha
Status:
Ambitieplan afgerond

Het fort dicteert. Vanuit het recreatiepark is er de noodzaak om toe te werken naar een vernieuwing van de recreatiewoningen en het fort. Daarnaast is er nog een gebied van 12 hectare waar op dit moment niets mee gebeurt. Door middel van een ambitieboek hebben wij getracht duidelijk te maken welke noodzaak er is en wat de toevoegingen voor de omgeving van het park zijn. De kansen hebben we te samen met een team van architecten, aannemers, landschapsarchitecten en bedrijfskundige vormgegeven.

Het fort dicteert

De geschiedenis
Op Recreatiepark Bovensluis staat het historische Fort Bovensluis dat deel uitmaakt van de Zuiderwaterlinie. Deze linie werd eind 17e eeuw ontworpen door vestingbouwer Menno van Coehoorn en resulteerde in een indrukwekkend stelsel van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen om zo Holland te beschermen. De Zuiderwaterlinie is de oudste waterlinie van Nederland en loopt van Bergen op Zoom tot Grave. Het vormt in totaal een ketting van 160 kilometer waarin 11 gezellige vestingsteden en de gebieden daaromheen met elkaar worden verbonden. Fort Bovensluis is onderdeel van de Stelling van Willemstad. Deze stelling had als taak om de zeearmen te verdedigen die toegang boden tot Holland.

De camping
Een opvallend punt bij het rondlopen over de camping zijn de vele verschillende stacaravans op het park. Zowel rond het fort als op de rest van het park staan allerlei soorten en maten stacaravans. Dit geeft een rommelige uitstraling en doet min of meer tekort aan de potentie. Tijdens een renovatie zouden de stacaravans en de verdere inrichting van het park meer in de stijl van het fort gestoken kunnen worden. Dit zou het recreatiepark in zijn geheel een strakke uitstraling kunnen geven die opgaat in de omgeving en past binnen de uitstraling van het fort.

Ambitie
1. Een hoogwaardig recreatiepark in de stijl van het verleden met het oog op de toekomst. Het fort dicteert.
2. Een veilig, duurzaam en rustiek park voor de arbeidsmigranten waar zij, buiten hun werktijden om, op een hoogwaardige manier kunnen ontspannen en recreëren.
3. Een fort dat in zijn oude glorie wordt hersteld en een centrale functie voor het park krijgt.

Meer over onze lopende projecten: https://www.facebook.com/Studioemw/
Meer projecten zoals deze: https://www.studioemw.nl/belvertshoeve-healing-door-de-natuur/

Studio EMW © 2020. All Rights Reserved.